You are here

Vlak-elastische vloeren

Een vlakverende (of vlak-elastische) sportvloer is een sportvloer met een stijf oppervlak die, bij puntbelasting over een groter vlak, een concentrische vervormingsmulde vertoont, die in doorsnee groter is dan 1000 mm.

De vervorming van de sportvloer mag echter, op een afstand van 500 mm. van het belaste punt, niet meer dan 15 % van de standaardvervorming bedragen.  In opbouw bestaat de vlak-elastische sportvloer uit een elastische onderconstructie (hout) of verende schuimlaag, een stijve drukverdelingslaag (houtspaanplaten, multiplex, polyurethaanspaanplaten, kunststoffen of metalen platen) en een toplaag (linoleum, rubber, parket…)
 
De constructiehoogte bedraagt, afhankelijk van het systeem, tussen de 18 en 110 mm.
 
                         Wat zijn de VOORDELEN van vlakverende vloeren?
 

  • Een goede voetstabiliteit en bovendien geschikt voor fiets- en rolschaatssport door het vaste, stijve oppervlak.
  • Puntlasten, stoot-, slag- en rolbelasting hebben geen invloed op de vloer door de grote drukverdeling van de stijve drukverdelingslaag.
  • Er zijn vele toplagen zoals PVC, Linoleum of Linodur, rubber, polyurethaan, parket enz… mogelijk.
  • De kwaliteit van de ondervloer is niet zo belangrijk als bij een puntelastische vloer.
  • Men heeft een zeer lange ervaring met vlakverende vloeren.   De totale ontwikkeling van sportvloeren is hiervan afgeleid.

 
                         Wat zijn de NADELEN van vlakverende vloeren?
 

  • Bij houten onderconstructies ontstaat een dreuneffect omdat de holle ruimte onder de drukverdelingslaag een grote resonantie geeft.
  • Wanneer de drukverdelingslaag en/of de onderconstructie uit hout bestaat is een dergelijke constructie zeer vochtgevoelig (zwellen van hout) en bestaat er gevaar voor verrotting.
  • Vele vlak-verende sportvloeren reageren trager op de impact en reageren minder op lichtere gewichten. Topfloor ErgoFer 2.0 is daarin met zijn dunne elastische staalplaten een uitzondering.